Obehaglig nattlig upplevelse.

Natten till igår vaknade jag mitt i en obehaglig dröm. Jag kröp genom trånga tunnlar nere mellan grottor eller nåt sånt och känslan var klaustrofobisk, som att det tryckte ihop mig och att jag inte riktigt fick luft. Jag försökte skaka av mig känslan när jag vaknade utan att riktigt lyckas. Gick ner på toaletten och kissade och hade telefonen med för det kändes som att jag mådde så skumt och ville inte bli liggande nere själv utan att nån hörde mig. Tillbaka i sängen igen och jag försökte lägga mig bekvämt på vänster sida och andas lugnt, men obehaget försvann inte. Jag kände att antingen blir jag magsjuk eller så håller jag på att svimma…
Lätt yr och illamående och det kändes som att kroppen inte fick tillräckligt med syre. Påminde lite om ångest bara det att jag inte kände nån rädsla eller oro (mer än att jag undrade vad som hände förstås). Väckte Mr och berättade läget. Efter en stund behövde jag ut i friska luften för att få syre. Så ut på trappen mitt i natten, jag tog lugna djupa andetag men hela tiden kändes det som att luften inte riktigt räckte till. Kände mig lite lätt skum i huvudet nu också på höger sida liksom aningens domnad i höger fingrar. Jag började också skaka, inte krampa men skälva. Maken både kände och såg hur jag darrade. Frågade om vi skulle ringa sjukhuset och jag velade lite. 1177 eller förlossningen? Det var ju inte så att jag trodde att nåt hände med bebisen. Jag lutade mig mot Mr och började i huvudet nynna ett mantra (kärleksmantrat Gayatri) som jag alltid lyssnar på i början på mina yogastunder. Så häftigt när skakningarna bara upphörde nästan direkt. Maken undrade vad händer nu? Och jag sa som det var. Kroppen började istället bli sååå galet tung och jag dåsade nästan lite mot honom. Jag kände att jag nog kunde avvakta med att ringa sjukvården i alla fall så detta fick mig att lugnas lite. Jag fick i mig lite vatten, havregryn och russin och Mr hämtade massa filtar då det var riktigt kallt ute denna natt. Efter ytterligare en stund gick vi in och la oss på soffan. Jag med mantrat på i lurar i öronen och en kräkshink framför mig då jag fortfarande mådde lite illa. Strax efter somnade jag. Totalt var jag väl vaken närmare två timmar denna upplevelse.

Vaknade några timmar senare och mådde nu nästan som vanligt. Lite skakig och yrslig men inte alls som natten. Vad berodde detta på? Mitt blodtryck, låga järnet? Jag minns att jag nån gång funderade på hur jag låg när jag vaknade mitt i drömmen, var det så att jag låg på rygg? Kom inte ihåg dock…

Tog allt väldigt chill sedan under dagen. En kusin till mig från Holland och hans familj kom som planerat på besök, men mamma hade fixat allt så jag kunde bara umgås och ha det lugnt och trevligt. På kvällen kom fler från släkten varav en annan kusin som är barnmorska och jag berättade om händelsen för henne. Hon frågade direkt om det kunde vara så att jag hade legat och sovit på rygg… Hon bekräftade också att det hade varit till förlossningen de skulle ha kopplat mig ändå ifall jag ringt 1177 så då vet jag det att jag lika gärna kan ringa dit vad det än är. Hade också troligen träffat min kusin om de velat att vi skulle kommit in för koll, då hon jobbade 😊 Hon tyckte inte att jag behövde oroa mig men förstod att det var en obehaglig upplevelse.

Troligen var det alltså just ryggläget som var problemet denna gång och i så fall var nog min känsla av att kroppen ej fick tillräckligt med syre helt rätt. Då ryggläget troligen gjorde att den numer rätt tunga magen klämde stora blodkärl. Jag kan ju inte ligga länge alls på rygg i vaket läge utan att bli yr och konstig.

Kände mig faktiskt lite orolig igår när jag skulle gå och lägga mig för att samma sak skulle upprepas. Jag bäddade ner mig med amningskudden bredvid mig, bakom ryggen. Somnade och sov sen hela långa natten på vänster sida. Vaknade visserligen flera gånger under natten men kudden funkade och inget ryggläge som störde mig och mini ❤️ 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *