Vårat favvobröd

Jag är en riktig periodare vad gäller brödbak, ibland går det månader utan en enda degsats och ibland (som nu) gör jag ny omgång så fort det är tomt i frysen.
Helst skulle jag vilja ha hembakat jämt, gärna något nyttigt så klart men om jag jämför med alternativet att köpa rågkakor, rostbröd eller lingongrova så tänker jag att vilket som av de hembakade sorterna känns bättre och ”renare” än de. Självklart finns det bra bröd att köpa också, men de ovan nämnda är de vi brukar få med oss hem från affären.

Så genom åren har det blivit lite olika varianter bakat här hemma. Morotsbröd, långpannebröd, limpor eller små grahamsbullar och för tillfället är det ett grötbröd som är den stora favoriten. Receptet har jag hittat hos Linneas Skafferi och jag länkar till det här

Jag gör lite egen variant av den, oftast dubbel sats (blir ca 50 st) och då inte så ofta. Jag använder vatten istället för mjölk och brukar tillsätta något slags frö eller nötter. Kli tar jag den sorten jag har hemma, senast havrekli. Så mitt omgjorda recept är som följer:

GRÖTBRÖD
4 dl fiberhavregryn
7 dl vatten
100 g smör
4 msk lönnsirap
5 dl vatten
2 tsk salt
2 påsar torrjäst
1 dl frön eller hackade nötter
4 dl vetekli, havrekli..
ca 1,8-2,5 l vetemjöl (sååå himla olika från gång till gång och jag häller i tills degen ser bra ut)

Koka en gröt av fiberhavregryn och vatten, tillsätt ev mer vatten om den är för tjock. Tag av från plattan. Klicka i smöret och rör om tills allt smör är smält. Ha i sirap och vatten.
Blanda salt, torrjäst,frön/nötter, kli och mjöl (börja med den mindre mängden) i en bunke. Jag använder en köksassistent. Slå över den ljumma gröten (bör vara 37°C NU) och arbeta ihop till en smidig deg. Känns den för kladdig, tillsätt mer mjöl till önskad konsistens. Detta moment är såå svårt att skriva enkelt tycker jag. Jag har letat som en galning efter den perfekta beskrivningen på hur en bra deg ska vara och jag har avskytt när det står så som jag nu skriver men ju mer man bakar desto lättare att se när den är bra…övning ger färdighet helt enkelt.
Låt jäsa cirka 30 minuter eller till dubbel storlek. Mitt recept är dubbel sats så degen blir stooor!
I Linneas recept kavlar hon degen och trycker ut med pepparkakmått och det gör inte jag då jag vill ha det lite enklare, även om barnen skulle älska det så klart. Istället slår jag ut degklumpen på min mjölade bänk och delar den i fyra delar jag knådar inget utan lägger ut varje klump på mjölat underlag och drar sedan ut den lite som en tjock korv. Dela varje fjärdedel i ca 12 bitar (jag använder ett verktyg som man använder när man gjuter som degskrapa, funkar superbra ska se om jag kan hitta den och länkar) lägg upp dem på en smörad eller bakplåtspappersklädd plåt. Jag rullar dem inte till fina runda bullar utan lägger bara klumpen som den är med den skurna ytan uppåt (och nedåt) ska vara enkelt och gott för att passa mig, hehe. Låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med vatten. Grädda i 250°C i cirka 10 minuter.

Maken och barnen älskar det,liksom jag, men då min mage inte mår så bra av gluten blir det bara smakprov då och då.

Ett starkt barndomsminne för mig är att komma hem från skolan, öppna ytterdörren och mötas av doften från min pappas nybakade grahamsbullar, mums! Underbart minne och det känns så härligt i mitt mammahjärta när mina barn nu glatt kommer inrusande och säger ”åhh det luktar nybakat bröd, får vi smaka”…

Haha, verktyg vid gjutning skrev jag ovan!? Menade förstås vid spackling. En spackelspade helt enkelt, min är från biltema och ser ut så här

Bästa degskrapan hittar du här
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *