Smarrig jordgubbstårta till sommarens kalas

Recepten jag använde till tårtan i helgen tänkte jag ju kan vara bra att ha sparat här för mig nästa gång jag behöver. Så här kommer de som utlovat!

Tårtbotten
2dl socker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kokande vatten

Sätt ugnen på 175°C
Smörj och bröa en form med löstagbara kanter (20 cm)
Vispa ägg och socker pösigt, nästan till vitt.
Blanda resten av de torra ingredienserna och rör försiktigt ner i äggsmeten.
Blanda sist i kokande vatten och rör försiktigt till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda direkt i nedre delen av ugnen i 25-30 min. Testa med sticka att botten är färdig. (Öppna inte de första 20 min.) Kyl ned helt innan tårtan delas upp i tre bottnar.

Vaniljkräm
2 dl mjölk
1,5 msk socker
2 msk majsstärkelse
2 st äggulor
4 krm vaniljpulver

Häll alla ingredienser utom vaniljpulvret i en kastrull, vispa till en jämn smet.
Värm på svag värme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen tjocknar till bra konsistens. OBS! Krämen får INTE koka.
Rör i vaniljpulvret.
Låt svalna och förvara i kylskåp till användning. Kan göras dagen innan.

Dela tårtbotten i tre delar.
Bred vaniljkrämen på bottenlagret.
Lägg på nästa botten och lägg på mosade jordgubbar och ev lite skivade jordgubbar. Bred ett lager vispgrädde på jordgubbarna.
Lägg på sista botten (fram hit kan man med fördel göra dagen innan så tårtan får gotta till sig, men vi gjorde endast två timmar före kalas och den blev god ändå!).
Täck tårtan med vispgrädde och garnera med jordgubbar och vindruvor (eller annat gott).

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *