Sommarlovsfinal på Grönan

Vi har pratat lite om att försöka ta oss till Liseberg i sommar (liksom vi gjort de senaste åren). Men det har känts som en lite lång tur för mig, i alla fall om vi ska åka över dagen vilket skulle vara alternativet då semesterbudgeten är lite låg i år (bebis och nya möbler till vår utbyggnad går före). Barnen har tagit upp det titt som tätt att de såååå gärna ville åka. Så även i slutet av förra veckan. Mr tänkte att han kanske faktiskt skulle slå till och åka med dem själva. Det kändes lite trist att inte följa med men att det väl fick vara så. Men sen kom vi på den briljanta idén att vi hela högen tar tåget till Stockholm och Gröna Lund istället. Bra mycket närmare och dessutom billigare resa då Mr har pendelkort som funkar dit. Att han sedan hade poäng som vi kunde använda gjorde det ju inte dyrare. Att jag skulle kunna följa med gjorde det ju också enklare då jag kunde vara väskvakt och eftersom alla inte gillar samma läskighetsgrad av karuseller blir det smidigare med två vuxna helt enkelt.

Sagt och gjort. Vi berättade för barnen att vi tyvärr beslutat att det inte blir något Liseberg i år…MEN att vi på lördag morgon åker till Grönan och kör en la grande FINALE av kära sommarlovet där. Besvikelse blev jätte glädje!!! Och de började direkt planera vad de skulle ha på sig och med sig. Vi handlade lite frukost att ha på tåget. Vi skulle nämligen starta från stan redan 7:15 så vi tänkte bara uppstigning och fixa oss klara hemma och sedan åka. Lite pirriga tjejer hade svårt att somna på kvällen men tillslut så.

Klockan ringde redan 5. Kändes lite som att gå upp för att åka på en charter mitt i natten, haha! Riktigt såå bra var det ju kanske inte, men som vi såg fram emot dagen.
Vi kom iväg i tid både mot stan och även med tåget. Bullade upp vår köpefrulle och satt och mumsade i oss samtidigt som vi betade av våra två timmar mot huvudstaden. Mr åker ju tåg varje vecka men för oss andra är det något som händer ett par gånger per år så tågresan är lite av en upplevelse för sig.

Mys på dig min lilla loppa

Efter en väldigt smidig och relativt folktom resa rullade vi in på T-centralen. ”Är vi framme nu?”, ”Nu mamma?”, ”Stannar vi nu?”… Så exalterade ladies ❤️ 

Vi tog oss till SL center för att köpa spårvägsbiljett och det visade sig att det bara var till mig vi behövde köpa. Mr kunde ju åka på sitt kort och barnen gratis. Vi trodde först vi skulle promenera ner till Kungsträdgården och ta den därifrån men den gick ända från T-centralen till Grönan så det blev smidigare än väntat och då även snabbare än väntat också. Lilla området skulle öppna kl 10 men vi var där redan halv tio. Vi kunde hämta ut våra åkpass utanför och sen tickade klockan ganska snart mot tio. En lååång ladie mötte upp utanför…

Lite köande för att komma in, de kollade ryggsäckar och så. Men inte särskilt länge och NU kunde vår dag börja på riktigt. Lilla området har ju inga stora karuseller men det blev ändå en liten uppvärmning med småttinggrejerna. Nyckelpigan, ett mini-frittfall och tekopparna roade en stund medan jag tog plats på en bänk under träden.

Det fylldes snabbt på med helt galet mycket folk. Som när klockan slog elva strömmade över till stora området för att passa på att åka de mest populära åken innan köerna växte.
Nånstans hoppades jag förstås att det inte skulle vara knökfullt, tänkte att vissa har ju redan börjat skolan och många igång med jobb sedan ett par veckor. Men samtidigt förstod jag ju att en lördag med mestadels sol och uppehåll hela dagen, temperatur upp till 20° och i mitten på augusti INTE skulle vara folktom.

OCH nej det blev en dag som på alla sätt var allt utom folktom…

Jag hängde ju en hel del på parkbänkar medan de andra åkte karuseller och min utsikt var som ovan för det mesta, haha! Galet hög ljudvolym och jag tänkte en stund att detta kommer jag inte palla hela dagen. Men så pluggade jag in mina lurar och satte på mig solglasögonen och andades mig avslappnad i min egna lilla bubbla och jag var back on track.
Mycket folk innebar såklart långa köer. När det stod 20-30 min kändes det ok, men 30-40 och ända upp till 60-70min på ett fåtal, njaa då fick det vara. Så karuseller valdes lite efter kötider faktiskt.

Sen var det inte super trångt överallt. Ner mot vattnet bakom Flygande mattan var det inte alls samma tryck och dessutom med vattnet på ena sidan om oss, så hit tog vi oss flera gånger under dagen. Är man vana med att bo mitt på landet med stora skogen och öppna ängar som närmaste grannar kan ett proppfullt Grönan ta kål på den starkaste, haha!!

Första stora karusellen blev Kvasten. Alla hade längden inne och ville åka den, men medan de stod och köade och jag satt och hörde alla skrika när de swischade förbi kände jag mig lite osäker på om det skulle bli too much för mini?? Hon var dock fast besluten att åka så ingen återvändo. Ingen anledning att oroa mig för hon älskade det. Så med denna drog sedan ett koppel av köande och åkande igång. Jag följde snällt med dem överallt, hittade en bänk och satt och väntade. Låter kanske inte som jag fick ut så mycket av detta och kanske lika gärna kunde ha stannat hemma. Men att få se deras lycka och ändå ta del av stämningen på ett nöjesfält har definitivt sin charm och jag är mer än nöjd med beslutet att åka med. I vanliga fall, alltså när jag inte är gravid, åker jag minst lika mycket som dem andra. Nåväl inte tekopparna och annat som bara snurrar runt men bergochdalbanor, fritt fall, flygande mattan…allt som ger hisnande känsla är ju alldeles underbart!!

Lite grönt och fint var det ju faktiskt också!!

När Mr och Nr1 begav sig upp de de högsta tornen för att falla fritt tog jag, mellan och mini oss mot vattnet och slänggungan. Den är det nästan så att jag inte ens kan titta på utan att bli snurrig, haha.

Läääängesedan jag åkte den vill jag lova. Men tjejerna gillade den förutom att de tyckte det var lite läskigt när de hängde fritt över vattnet och funderade på vad som skulle hända om gungan släppte…usch!!

Nu har det ju dessutom kommit en slänggunga i ett av de höga tornen…
Denna var det dock ingen som åkte av de mina (jag var glad för det måste jag säga!)

Annars åkte de det mesta. Nr3 som ”bara” är ca 130 cm fick inte åka så många på stora området men alla gillade de som hon kunde så det blev många turer i dem. Lustiga huset gillade de också och sen skulle de såklart testa klassikern Blå tåget, spöktåget. Minsting var osäker och följde med mig till bänken istället men ångrade sig och hann ta plats hos resten igen innan det var deras tur. Tyvärr ångrade hon sig ska jag väl säga, för efteråt var det en gråtande liten tjej som inte alls uppskattade den sortens tåg. Lilla hjärtat, kanske jag borde ha förstått…

Vi åt gott till lunch. Poké bowl till mig och riktigt bra fish&chips till de andra. Sen var det sockervadd och popcorn förstås och när alla började känna sig nöjda med åkande gick vi loss på lotterier och chokladhjul. Mini och storis vann ganska snart varsin liten nalle. Men icke mellan och jag anade att hon inte skulle ta det helt bra. Hon tog några fler hjul, men sa sen att hon skulle köpa godis för sina pengar istället. De andra spelade lite mer men ingen mer vinst. De var förstås sugna på godisvinsterna…
Men så fick mellan för sig att spela ännu en gång när syrrorna stod vid ett chokladhjul. OCH vad gör hon?? Ror hem en 2kg Marabou Svenska Klassiker. Alltså den minen när hon fick sin ”lilla” chokladkaka…åhh så hjärtans glad hon blev. De andra spelade lite till men sen gav de upp. Nr2 lovade att de såklart skulle få smaka. Vi har nu choklad så vi klarar oss ett bra tag framöver…vi som nästan bara äter mörk choklad, haha!

Vi började nu ta oss mot T-centralen igen. Klockan var ungefär halv sju och vi tänkte hinna äta middag på centralen och köpa oss lite snacks till hemresan innan tåget gick. I samma stund som vi lämnade Grönan började lillfisen krascha. Hungrig och nu galet trött! Skönt att vi inte behövde gå långa sträckor. Även jag kände nu att jag fått mer än nog och började längta alldeles väldigt mycket efter att dra av mig stödstrumpan och krypa ner i sängen. Tågresan vi hade framför oss kändes nu väääldigt lång.
Men vad göra!?
Vi fick i oss lite mat och tog sedan plats på tåget som nu istället var väldigt fullt. Både fullsatt och ganska berusat folk, hmm.
Mini somnade en stund efter att hon och jag först kollat ett avsnitt Bäst i Test. Även mellan slumrade lite. När vi närmade oss vår station var det inte alls särskilt mycket folk kvar så vi kunde sprida ut oss lite mer och de kunde lägga sig.
Inte trevligaste hemresan men hem kom vi. Och även om jag i Stockholm nästan ångrade att vi inte tog ett tidigare tåg hem så kände jag väl hemma att det var helt klart värt den sena natten!!

Tillslut så kom stunden då stödis åkte av och den känslan…haha!
Kollade dagens stegantal och trots att jag tyckte att jag mest satt så var jag upp i 10 000 steg.. Hur många hade då inte barnen och maken gått, hehe!!

Nöjda över vår dag om än väldigt trötta somnade i alla fall jag med ett leende på läpparna. Vilken härlig avslutning på ett alldeles fantastiskt sommarlov.

Tack för besöket Grönan ❤️ ❤️ ❤️

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *